Devastace

21.03.2012 00:00
 

Naše trápení s ničením osady začalo zcela nenápadně a nevinně. Takhle uprostřed zimy asi 4. února, byl nádherný slunečný , mrazivý den. Rozhodli jsme se si dělat "piknik" na našem oblíbeném místě a opéct buřtíka. Také jsme si chtěli obhlédnout, jak si stojí naše boudička.
          Nad rozházenými věcmi, lahvemi od alkoholu, vajgly od cigaret, jsme sice zanadávali, ale pak jsme to uklidili se slovy,
že několik vandalů nám za to nestojí. Pak jsme návštěvu opakovali ještě 14. února, to už bylo horší.. Někdo nám spálil lavičky u horních ohňů, opět nehorázný nepořádek, to už nás naštvalo. Po cestě na osadu jsme sice zmerčili povalující se znuděné výrostky v Úpořinách na rampě, ale nějak jsme to nedávali do souvislosti (asi to byla chyba, měli jsme tomu věnovat pozornost, než bylo

pozdě). To jsme ještě nevěděli, co nás čeká hned  následující sobotu...
        Nějací ...... (nelze nazvat lidmi) nám zdevastovali naší milovanou boudu - naše zázemí pro chvíle volna a naše akce.


Dost špatně se to popisuje, fotky hovoří za vše. Okna rozbitá, věci z chatky vyházené a protože

před tím lilo, věci, včetně vařiče a veškerého nádobí se válely v bahně. Ohniště rozmetaná, ze dvou uděláno jedno obrovské, rozházené kameny, znečištěný totem, spálené další lavičky a veškeré dřevo a nábytek, který stačili vytahat ven.                             

  Někdo tam muset řádit jako vzteklý, ale proč?????   Zámek u boudy byl neporušený, byl to otřesný pohled na naše zničené věci. To už jsme volali policii a dali to jako trestný čin vandalismu a krádeže.  Chlapi se boudu pokusili zabezpečit aspoň pobitím plechů na okna a dveře, v domnění, že se aspoň něco zachová.


             


Při další návštěvě jsme zjistili, že nějací aktivní "magneti" překonali horní stěnu u kůlny u boudy a napakovali se všemi kovovými věcmi, které šly odnést- gril, vidličky na opékání, nářadí, kovové kanystry  apod.

 Zničení a smutní už jsme nevěřili vlastním očím, když jsme v březnu dostali SMS od kamaráda Štefana, že v noci na osadě byli hasiči a policie, neboť na osadě hořelo. Prý dostali upozornění od nějakého občana večer, který si všiml ohně na kopci. Zase jsme byli na infarkt a nechápali jsme, co z toho kdo má, že takhle něco pořád ničí.         Předtím jsme od lidí z okolních vesnic sice slyšeli, že v okolí řádí nějaká banda, která i v jejich obcích ničí veřejný majetek, dokonce někdo spálil i dětské hřiště, ale nemysleli jsme si, že se to neštěstí bude týkat také nás.        


Po požáru padlo další trestní oznámení, tentokrát jsou větší škody, o to to bude pro pachatele horší, neboť skoro celý náš společný majetek se v boudě doslova "upekl". Měli jsme všichni slzy v očích, stáli jsme a nevěděli jsme, kde začít. Nejhorší byla bezmoc smíšená se vztekem na ty, kteří se neštítí ničeho tak hrozného.             Jelikož jsme se při pátrání po vinících ani při jakémkoliv nabídnutí pomoci ze strany vedení obce nesetkali s žádnou odezvou, pochopili jsme, že se musíme postarat sami. Naštěstí jsou mezi námi dobří kamarádi, společně jsme vynosili spálené věci a odvezli je pryč.  Dali jsme do úklidu - pokud se něco dá dělat - a budeme se na náš "druhý domov" vracet stále znovu i přes chování některých "vyšinutých " jedinců. Sice jsme při sepisování protokolů a jednání s policií nedostali žádné kladné zprávy a informace, ale stále nějak doufáme, že nikdo z těch padouchů neujde trestu - jakému, to už necháme na spravedlnosti - (třeba i té vyšší).              Vrtá nám také hlavou, proč banda terorizuje i další vsi okolo - viz požár v Žalanech - bez výsledku, Krádeže a vloupání do rodinného doku ve Rtyni, ničení zastávek ve Velvětech a Úpořinách. Asi to nikoho nezajímá. A proč majiteli soukromé firmy TABUC v Úpořinách je lhostejné, že se u ní na rampě slézá různá pochybná existence, lijí do sebe hromadu alkoholu a dokonce tam mají zaparkovaná auta. Posilně ni alkoholem určitě  zažívají adrenalinová dobrodružství, když jdou "upravovat" okolí, a možná někdo i "uklízí" ohněm.          Nelíbí se mi ani mým přátelům, že bychom měli být všichni pořád lhostejní k ničení všeho kolem. Už budu končit, začínám vidět rudě, začíná se mi zvyšovat tlak (díky bohu,že ho mám nízký) a to už by nebyl objektivní článek.

P.S.      Tento týden jsem se v obchodě doslechla, že u Bořislavi 2x zasahovali hasiči, hořel kraj lesa. Že by to byla jen NÁHODA? A co Žalanská výrobna pilinových briket? Velký požár, pak ticho, nikde žádná zpráva, jak se to vyšetřilo. Jak dlouho ještě bude trvat, než se tyto případy vyřeší? A každému rozumnému člověku dojde, že to asi žádná náhoda nebyla...

Ivana

seznam.cz