70. výročí TO Mimo zákon 3072016

22.07.2016 11:29

70. výročí osady Mimo zákon  30.7.2016

Dorazili jsme do osady Mimo zákon – Cikánský dolík – v dopoledních hodinách po lijáku, nebylo kde zaparkovat, místo hub po dešti vyrostla v lese auta všech možných značek a snad z celých Čech a Moravy.  Přivítali jsme se s osadníky a trampy a Vendy nás pozval na  tradiční  „Lovecký pochod“ krásnou přírodou. Těšili jsme se, neboť i když jsme cestu lesem absolvovali již několikrát, vždycky měl šerif pro nás kromě soutěží i zajímavé povídání o historii okolí.

    Na pomyslné „startovní čáře“ jsme přeskočili linii jako že jsme přešli z Ústeckého do Středočeského kraje. Zajímavá je pověst o historii vzniku názvu „Cikánský dolík“ – za 30.leté války se Švédové báli hlubokých lesů, také jim byla na obtíž těžká zbroj, a zabíjeli cikány v okolí. Ti se scházeli a tábořili v tomto lese, podle toho se oblasti říká „Cikánský dolík“. 

Během cesty lesem nám Vendy připravil soutěže, házení podkovy na cíl a střelbu plastovou pistolkou na obrázek býka na stromě. Já jsem měla zásah neočekávaně nejblíž a střela  se pár vteřin udržela, a tak jsem ke své radosti dostala placičku za odměnu a také lahvičku se zázračným „životabudičem“. 

Další zastávka byla kousek od studánky  U svatého obrázku, k té se váže tato pověst: Jeden člověk, který se živil tím, že chodil po vesnicích s kancem za prasnicemi, po cestě zpět ho napadal, když se chasník chtěl napít ze studánky, kanec ho napadl a roztrhal. Když se zvíře objevilo ve vsi samotné bez majitele, obyvatelé  ho našli mrtvého u studánky. Na místo u studánky přidali obrázek panenky Marie – údajně léčivý.

Ještě jsme šli kolem Panské studánky , název je podle toho, že šlechta pořádala vyjížďky na koních po okolí, u studánky pak občerstvovali sebe a své koně. Ještě jsme se dozvěděli spousta zajímavostí o okolí, přírodě, ale to si musí každý projít sám, je tam chráněná přírodní oblast a bažiny, rašeliniště.

Konečně jsme došli na Modrou zátoku, předtím jsme dostali od šerifa   placku za absolvování vycházky   .. a  na zátoce nás čekalo překvapení, byla tam zaparkována auta z různých časových období, od aerovky,  škody Tudor, Škody 120, staré policejní vozy, a také 2 motocykly zjevně historické.

Po  občerstvení ve stánku jsme se rozhodli vrátit jinou cestou zpět do Cikánského dolíku do osady Mimo zákon . Na výroční oheň dorazilo spoustu

trampů hudebníků, skoro se na plac všichni nevešli. Vyšlo nádherné počasí, po zapálení slavnostního ohně , předání ozdobných placek od šerifů osad, jsme od Vendyho vyslechli  historii vzniku a názvu osady. Ale to nebudu popisovat, za prvé si to dost nepamatuji, tak jsme dostali „pergamen“ s podrobným popisem jak to všechno vzniklo.

Užili jsme si přírodu i krásnou hudbu s písničkami, budeme dlouho na kamarády vzpomínat.

Ivana  

https://nahodatp1.rajce.idnes.cz/30.7.2016_Potlach_TO_Mimo_zakon_70._vyroci/

seznam.cz