23. SLOVENSKOČESKÝ potlach

20.09.2016 21:24

23. Slovensko český potlach ve dnech  2. – 4. Září 2016

Letošní potlach se konal u obce Závod v osadě Priečné, na moravskoslovenském pomezi, v záhorské rovině. Jelikož jsme m vyjeli již v úterý, nezaznamenali jsme ještě nějaké bližší značení, a trošku jsme se ztratili.  Naštěstí potlachoviště bylo na dosah a brzy jsme vjeli na obrovskou rozlehlou louku –  obsadili jsme krásně strategicky položené místo  - zákoutí s vysokými stromy, jak se v dalších dnech osvědčilo – sluníčko pralo odpoledne až od 16 hodin.  Hned několik zajímavostí – okolí vévodily bedly v trávě- později naše poznávací znamení – „ležení U dvou bedel“, a na vysokých stromech jsme zaznamenali spoustu jmelí.

Po zabydlení a poznávání blízkého okolí jsme si ve středu chtěli udělat nějaký menší výlet, vyhrálo to velmi pěkné město Malacky. Když jsme se chtěli podívat po nějakém Info centru  s tím, že se poptáme po nějakých pamětihodnostech, bylo nám řečeno, že sami neví, neboť se stěhovaly kanceláře i s infocentrem. Tak jsme poděkovali a šli sami na procházku městem, vychutnali si výbornou zmrzlinu a najednou jsme se ocitli před nádhernou stavbou – synagogou, která je využita jako hudební škola. Jako město nás Malacky zaujaly i svou nevšední architekturou. Na oběd jsme zamířili na naši oblíbenou „biofarmu“ u Stupavy, nezklamaly bryndzové halušky, strapacky se zelím a „bio“ guláš. Odpoledne jsme si udělali příjemnou procházku do obce Závod – dostali jsme instrukce na cestu od pořadatelů-   jděte po poli mezi včelíny hnojem, skrz vyschlý potok „Taxisův příkop“, topolovou alejí, a pak pěšinkou k božím mukám, jedny jsou na památku na rozcestí , kde prý údajně odpočívali Cyril s Metodějem… a konečně před námi ve vsi hospůdka.. Ve čtvrtek jsme navštívili Velké a Malé Leváre, prý velká rekreační oblast, na oběd jsme zkusili restauraci Dante v Zavodě, když jsme čekali na otevření, vykoukl na nás z okna místního Kulturního střediska kamarád Cmunda a pozval nás na obhlídku expozice putovního Tramského muzea, byli jsme tam podepsáni jako první návštěvníci. Jirka Jedlička nás informoval o pátečním programu , v pátek mělo být od 18h odhalení 2 panelů věnovaným nejstarší  trampské osadě a následně koncert skupiny Pekaringo za Bratislavy.

V pátek jsme se přidali k „Bidlákovcům“ a absolvovali s nimi zajímavý výlet v luxusním busu do Brezové pod Bradlom, k mohyle generála M.R.Štefánika, Bradlo 543 m.nad mořem. Památník byla opravdu monumentální stavba, po prohlídce jsme se těšili na občerstvení v chatce pod památníkem.Jenže nějak to organizačně nevychytali.. prý v hostinci  nejsou na takový nával zařízený a že včera byl státní svátek, že jim všechno vyjedla delegace… (pozn. 1.září je na Slovensku Den slovenskej štátnosti) Tak jsme vzali útokem aspoň stánek se suvenýry a zmrzlinou..Takže se opakovala „hladová trasa zpět do tábora“, a po velkých protestech jsme se najedli v Senici. Mezitím se tábor pomalu plnil, přibyly stovky sanů, ale nebylo to na první pohled vidět- byly rozmístěné spíš pod stromy, bylo nepříjemné horko.Ve středu potlachoviště pořadatelé  připravili veký táborový kruh s ohništěm, nádherný byl vysoký vyřezávaný totem, vedle stály obětní kůly se zvířecími lebkami.  Indiánské teepee a před ním vystavené indiánské výrobky byly prací nadšenců z trampské osady Mescaleros z Prievidzy. Na vlajkoslávě se skvěl velký počet vlajek kamarádů z Čech, Moravy, Slovenska.

Organizátory letošního 23.potlachu bylo občanské sdružení Kamaráti-Trampi, šerifem potlachu byl kamarád Ššuga.

Sobotní oheň začal zvukem t am-tamů, po záhorské prérii oheň přivezli 3 westernoví jezdci a jezdkyně. Zapálen é pochodně převzali od jezdců na koních čestní hosté, kteří za asistence Indiánů obřadně zapálili slavnostní oheň obklopený kruhem hořících sloupů. Po zahrání Vlajky a po vzpomínce na kamarády, kteří  již tuto ceremonii mohli sledovat jen z nebe, začala přehlídka kapel a jednotlivců, byl to neobyčejný hudební zážitek.

Letošní 23. Potlach je již minulostí, sezení šerifů rozhodlo, že další, v pořadí již 24. Potlach se bude konat v Rožďalovicích ve dnech 25.-27. Srpna 2017.

https://nahodatp1.rajce.idnes.cz/Slovenskocesky_potlach_Zavod_2.-_4.9.2016/

 

seznam.cz